Leerlingen Lek & Linge bedenken oplossingen tijdens Expeditie Zwerfafval

Leerlingen 4 havo van O.R.S. Lek en Linge deden in maart en april 2018 mee aan het onderzoeksproject van Expeditie Zwerfafval. Ze leerden over de gevolgen van zwerfafval en over het milieuprobleem van de plastic soep. In groepjes brachten de scholieren het zwerfafvalprobleem in kaart op verschillende locaties in Culemborg. Tijdens deze veldwerklessen werd het zwerfafval bovendien opgeruimd. Vervolgens presenteerden de leerlingen hun zelfbedachte oplossingen aan opdrachtgevers, waaronder de gemeente en NME Culemborg.

 Oplossingen zwerfafval

Op 17 en 19 april presenteerden drie klassen hun conclusies en oplossingen aan de opdrachtgevers zoals Waterschap Rivierenland, Coop en Rijkswaterstaat, en aan wethouders Huub van Oorschot en Joost Reus. Zo kreeg bewonersvereniging Eva-Lanxmeer het advies om afvalbakken te plaatsen die geluid maken, bijvoorbeeld een kwakende kikker. De geluiden en het design van de bakken maken afval weggooien leuker én sluiten aan bij het milieuvriendelijke karakter van de wijk. Verder concludeerden veel leerlingen dat er meer voorlichting gericht op jongeren moet komen. Dat kan op school worden uitgevoerd door bovenbouwleerlingen. Of via social media door bekende YouTubers. Sommige groepjes hadden zelfs al een poster gemaakt met confronterende afbeeldingen over de gevolgen van zwerfafval, zoals dieren die het opeten of erin verstrikt raken.

De meest haalbare oplossingen worden ook echt uitgevoerd. De initiatiefnemers van Expeditie Zwerfafval (Lonneke Crusio en Grietje Holleman) gaan met de directie van Lek en Linge en met de gemeente Culemborg om de tafel om een keuze te maken. De gemeente stelt hiervoor budget beschikbaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *