De expeditieleiders

Expeditie Zwerfafval is een samenwerking van Edublik (Grietje Holleman) en Crusio doet. (Lonneke Crusio).
Ons doel is dat kinderen en jongeren leren over de gevolgen van zwerfafval en plastic soep, op een manier die indruk maakt. We geven ze concrete handvatten om zelf iets aan het probleem te doen.

Even voorstellen:

Lonneke Crusio

l1sq
Fotografie: Bodil Anaïs

In 2010 las ik een piepklein berichtje in de krant. Het ging over the Great Pacific Garbage Patch. Een gebied in de Stille Oceaan, zo groot als Frankrijk en Spanje samen, vol plastic afval. Het liet me niet los: zó’n klein berichtje over zó’n groot ‘verborgen’ milieuprobleem. Ver van ons bed, terwijl de oorzaken zo dichtbij liggen. Ik besloot de strijd aan te gaan met deze plastic soep. Door zelf de bron aan te pakken: ik coördineer sinds 2012 de zwerfvuil-opruimactie KeepItCleanDay in mijn woonplaats Culemborg. Maar ook door jongeren actief bij het probleem te betrekken: via onderwijs.

Communicatie, onderwijs en duurzaamheid vormen de rode draad in de loopbaan van Lonneke Crusio. In 1999 studeert zij af als mediapsycholoog. Daarna werkt ze 12 jaar als marketing- en communicatieadviseur in de educatieve uitgeefwereld en in de non-profitsector. Tussendoor doet ze vrijwilligerswerk op scholen in Nicaragua en op een biologische boerderij in Argentinië. Deze reizen vergroten haar respect voor, en de zorg om de kwetsbare aarde. Lees verder…

Grietje Holleman

IMG_6362 ” Eigenlijk zou ik in 2003 stage gaan lopen bij een Nederlands dansgezelschap. Maar door een samenloop van omstandigheden werd mijn stageplek de jongerenafdeling van Milieudefensie. Op die plek leerde ik over de problematiek van klimaatverandering, biologische voeding, zwerfafval, fairtrade, fijnstof. Vol enthousiasme heb ik me in de wereld van onderwijs en duurzaamheid gestort. Mijn doel was (en is) jongeren bewust te maken voor een betere wereld. En als ik nu een onderwerp rondom milieu of duurzaamheid voorbij zie komen, kriebelt het bij mij om de creatieve en actieve vertaling naar het onderwijs te maken.”

Grietje is specialist duurzaamheidseducatie. Sinds de afronding van haar studie CMV in 2004 is ze werkzaam in de wereld van onderwijs rondom milieu en duurzaamheid. Eerst bij Milieudefensie, later ook bij ANMEC. Na jaren zich bezig te hebben gehouden met educatie voor het voortgezet onderwijs en het MBO, maakte ze kennis met mogelijkheden en uitdagingen in het basisonderwijs.
Lees verder

Breed netwerk

Het team van Expeditie Zwerfafval heeft een breed netwerk van gastdocenten, projectadviseurs en creatieven. Het onderzoeksproject voor VO is tot stand gekomen in samenwerking met Adrieke van Herk (A3ke projectadvies- en realisatie).
Het concept en decor van de Grote ZwerfafvalQuiz werden gerealiseerd door Studio Schinkelshoek en Hester Jolink Theatervormgeving.
Voor een workshop Recyclekunst in opdracht van O.R.S. Lek en Linge werd samengewerkt met Laurien Vogelaar van Tackenvogel Producties.