Over Lonneke Crusio

In 2010 las ik een piepklein berichtje in de krant, over the Great Pacific Garbage Patch. Een gebied in de Stille Oceaan, zo groot als Frankrijk en Spanje samen, vol plasticafval. Het liet me niet los: zó’n klein berichtje over zó’n groot ‘verborgen’ milieuprobleem. Ver van ons bed, terwijl de oorzaken zo dichtbij liggen. Ik besloot de strijd aan te gaan met deze plasticsoep. Door zelf een deel van de bron aan te pakken: ik coördineer sinds 2012 de zwerfvuil-opruimactie World Cleanup Day (voorheen KeepItCleanDay) in mijn woonplaats Culemborg. Maar ook door jongeren actief bij het probleem te betrekken: via onderwijs.

l1sq
Fotografie: Bodil Anaïs

Communicatie, onderwijs en duurzaamheid vormen de rode draad in mijn loopbaan. In 1999 studeerde ik af als mediapsycholoog. Daarna werkte ik 12 jaar als marketing- en communicatieadviseur in de educatieve uitgeefbranche en in de non-profitsector. Tussendoor deed ik vrijwilligerswerk op scholen in Nicaragua en op een biologische boerderij in Argentinië. Door deze reizen kreeg ik meer ontzag voor, maar ook zorgen om de kwetsbare aarde.

Sinds 2012 sta ik regelmatig voor de klas. Eerst als HBO-docent marketingcommunicatie en onderzoeksmethoden. Later vooral als gastdocent over zwerfafval en plasticsoep voor het PO en VO. In 2013 begon ik mijn bedrijf Crusio doet (communicatie, teksten en projecten, met hart voor duurzaamheid). Ik ontwikkel veel educatief materiaal, zoals de titel Zwerfafval (Noordhoff Uitgevers) en het lespakket Utrecht Schone Stad, over zwerfafval, afvalpreventie en recycling, voor de Gemeente Utrecht.

Samen met Grietje Holleman ben ik initiatiefnemer van het onderzoeksproject Expeditie Zwerfafval. Sinds november 2021 ben ik niet meer actief betrokken bij Expeditie Zwerfafval en is Grietje het aanspreekpunt.