Over Lonneke Crusio

In 2010 las ik een piepklein berichtje in de krant. Het ging over the Great Pacific Garbage Patch. Een gebied in de Stille Oceaan, zo groot als Frankrijk en Spanje samen, vol plastic afval. Het liet me niet los: zó’n klein berichtje over zó’n groot ‘verborgen’ milieuprobleem. Ver van ons bed, terwijl de oorzaken zo dichtbij liggen. Ik besloot de strijd aan te gaan met deze plastic soep. Door zelf de bron aan te pakken: ik coördineer sinds 2012 de zwerfvuil-opruimactie KeepItCleanDay in mijn woonplaats Culemborg. Maar ook door jongeren actief bij het probleem te betrekken: via onderwijs.

l1sq
Fotografie: Bodil Anaïs

Communicatie, onderwijs en duurzaamheid vormen de rode draad in de loopbaan van Lonneke Crusio. In 1999 studeert zij af als mediapsycholoog. Daarna werkt ze 12 jaar als marketing- en communicatieadviseur in de educatieve uitgeefbranche en in de non-profitsector. Tussendoor doet ze vrijwilligerswerk op scholen in Nicaragua en op een biologische boerderij in Argentinië. Deze reizen vergroten haar respect voor, en de zorg om de kwetsbare aarde.

Sinds 2012 staat Lonneke regelmatig voor de klas. Eerst als HBO-docent marketingcommunicatie en onderzoeksmethoden. Later ook als gastdocent over zwerfafval en plastic soep voor het PO en VO. In 2013 start ze haar bedrijf Crusio doet. (communicatie en projecten, met hart voor mvo en onderwijs). Lonneke schrijft o.a. educatieve teksten, zoals de titel “Zwerfafval”, uitgegeven door Noordhoff Uitgevers. En lesbrieven voor groep 5/6 en voor groep 7/8 over Plastic Soep voor het tijdschrift SamSam. Daarnaast ontwikkelt ze educatieve projecten, zoals de gastlessen, quiz en het onderzoeksproject voor Expeditie Zwerfafval. Daarin heeft ze sinds medio 2013 in Grietje Holleman een deskundige en gedreven samenwerkingspartner gevonden.

logo_CRUSIO DOET